#

Blog

AI in beeld 

De wereld wordt momenteel overspoeld met AI. Als je er nog niets mee gedaan hebt, dan zul je er binnenkort iets mee moeten gaan doen. Voor de overige onder ons zullen we straks overspoeld worden met een ontslaggolf die ongeëvenaard is. Wat is AI en wat kan het voor jou betekenen? De afgelopen 1,5 jaar ben ik regelmatig aan het spelen geweest met AI, van beeldgeneratie tot een virtueel vriendinnetje. Ik heb het allemaal gedaan. Initieel was het nog wat moeizaam, maar gaandeweg werd het beter. De eerste echt zinvolle app die ik inzette was Face App. Dit is een stukje software dat helaas alleen op je telefoon werkt, maar waarin ze de code hebben gekraakt van het fotogeniek zijn. In het verleden heb ik hier vaak over nagedacht. Hoe zorg je ervoor dat iedereen er op beeld leuk uit kan zien? Ik herinner mij nog goed dat er eens een artiest naar mij toekwam met een portfolio aan foto’s. Hij was niet echt tevreden, want hij stond er nergens goed op. Zijn conclusie was dat dit aan de fotograaf lag, en zijn vraag was of ik ook eens foto’s van hem kon maken. Ik heb de foto’s aandachtig doorgekeken. Tja, ze waren scherp, goed belicht, en de compositie was wel oké. Het grote probleem van deze foto’s was dat deze persoon gewoon een zure kop had, en tja, ik weet niet goed hoe ik dat kan oplossen. Bij vrouwen is dit wat makkelijker: je huurt een visagist en een stylist in, en het wordt al snel marginaal beter. Bij mannen zet je er karakteristiek licht op en maak je een thema van het geheel, maar een zure kop die beauty shots wil, tja, dat is een probleem. In mijn carrière heb ik meerdere malen ervaren dat fotogeniek zijn pas echt zichtbaar is als je de foto gemaakt hebt. Het is die ene 100ste van een seconde die ik bevries waar de micro-expressie gewoon interessant moet zijn. Ooit moest ik 2 modellen leveren voor de foto’s voor het portfolio van een visagiste. Ik had 2 dames uit het Holland show ballet gevraagd. Één daarvan was in mijn opinie echt een van de mooiste van het hele ballet. De 2de was ik minder gelukkig mee, maar goed, je moet roeien met de riemen die je hebt. Dit was nog in het filmpjes tijdperk, dus nadat de zaak geschoten was, moesten we nog een paar dagen wachten op de prints. Toen ik de foto’s binnenkreeg, gebeurde er iets wonderlijks. De mooie dame was dodelijk saai om naar te kijken. Geen sprankje leven, gewoon een oke poppetje. De dame waar ik minder blij mee was, sprong van het papier af. Super interessant, aantrekkelijk en leuk. Fotogeniek zijn heeft dus lang niet altijd met aantrekkelijkheid te maken.

FaceApp heeft dit gekraakt en met een druk op de knop is iedereen relatief aantrekkelijk te maken. Het verschil ligt hem vaak in ogen die iets dichter of opener staan, een iets scherpere kin, enzovoort – minutieuze verschillen die bijna niet zichtbaar zijn, ook al leg je beide foto’s naast elkaar. Het zit hem dus in micro-expressies. Dit stukje software was superhandig voor het net een beetje opleuken van mensen, maar door zijn morph-functie ook handig om virtuele mensen te maken. En dit is dus al een van de problemen waar we tegenaan gaan lopen. Bovenaan dit artikel zie je drie varianten op een portretfoto. Tot nu toe is er geen duidelijke afspraak over wanneer een foto geen copyright meer heeft of wanneer er geen sprake meer is van portretrecht.  Koppel dit aan het feit dat het lang niet altijd duidelijk is waar de rechten voor een foto liggen, en je kunt waarschijnlijk al wel een beetje inschatten waar dit heen gaat. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de text-to-image software die inmiddels steeds beter wordt. Persoonlijk vrees ik dat heel veel beeldmakers binnen niet al te lange tijd geen werk meer hebben. Dit geldt ook voor modellen, visagisten, fotografen, enzovoort. En helaas gaan we deze trend op heel veel plaatsen zien. Van huisarts tot accountant, van advocaat tot notaris en van influencer tot journalist – we gaan er allemaal aan geloven. En ondanks dat ik enorm gave nieuwe mogelijkheden zie, zal het overstappen niet zonder slag of stoot gaan. Mijn grootste probleem is dat er momenteel gewoon te veel en te snelle ontwikkelingen zijn. Je bent net 3 dagen aan het ene stuk software gewend en dan is er alweer een volgende. Daarnaast beginnen al deze AI’s vreselijk “woke” te worden en zullen ze uit ethische overwegingen bepaalde inhoud gewoon niet mogen genereren. Toen ik pas voor een verhaal om een lijst van seriemoordenaars probeerde te krijgen, ging het mij die info domweg niet geven. Kortom, er komt een interessante nieuwe wereld aan en ik ben erg benieuwd wat deze gaat brengen